• fi
  • sv
Logo

Arkisto

Kategoriat
tammikuu 17, 2019

Työfysioterapeutin suoravastaanotto nopeuttaa kuntoutumista

Image

Keväällä 2018 alkaneessa Työplussan suoravastaanottotoiminnassa ohjataan tuki- ja liikuntaelinoireinen asiakas suoraan työfysioterapeutin vastaanotolle ilman lääkärin tutkimuksia ja lähetettä. Suoravastaanotolla erikoiskoulutettu työfysioterapeutti selvittää huolellisen oirekartoituksen ja kliinisen tutkimisen avulla kivun syytä ja antaa yksilölliset täsmäohjeet kivun omahoitoon sekä rohkaisee aktiivisuuteen. Kuntoutuminen nopeutuu ja samalla arvioidaan jatkohoitotarve sekä mahdollinen tarve lääkärikäynnille.

Työplussan työfysioterapeutit Sari Malviniemi ja Anu Wikström tietävät, että monet toiminnalliset vaivat ja kiputilat korjaantuvat jo ensikäynnillä fysioterapeutin vastaanotolla eikä lääkärissäkäyntiä tarvita. Kipu muuttaa liikkumista ja virheellinen kuormitus lisää kipua.

 

”Nopea kipuun liittyvien pelkojen hälventäminen ehkäisee oireiden pitkittymistä. Meille pääsee jo samalla viikolla tai jopa samana päivänä. Aikaa varataan asiakkaalle tunti, mikä mahdollistaa hyvän kliinisen tutkimisen ja ohjeistuksen omahoitoon.”

Ihan suoraan ei työfysioterapeutille työterveyshuollossa pääse, vaan sinne tullaan työterveyshoitajan kautta.

”Hän tekee esikartoituksen oirelistan avulla. Ihan kaikille suoravastaanotto ei sovi. Henkilöt, joilla on vakavaan sairauteen viittaavat merkit tai taustalla on vakava tapaturma, lähetetään lääkärille. Myös suoravastaanotolla meillä on konsultoiva työterveyslääkäri taustatukena.

Suoravastaanoton tavoitteena on nopeuttaa potilaan kuntoutumisen käynnistymistä ja mahdollistaa työhön paluu.

”Samalla tuetaan kipuoireisten työssä selviytymistä ja ehkäistään työkyvyttömyyttä tunnistamalla varhain liikuntaoireisten työkykyriskit ja tarttumalla niihin. Työasentoja ohjaamalla ja työtä hieman muokkaamalla onnistuu työhön palaaminen paremmin, mikä puolestaan edistää kuntoutumista.”

Suoravastaanotosta on monenlaisia etuja. Esimerkiksi turhien lääkärikäyntien jääminen
pois vapauttaa lääkäreiden resursseja vaativampaan vastaanottotoimintaan. Toiminnalla vältetään myös turhia ei-suositusten mukaisia kuvantamisia sekä vähennetään lähetteiden tarvetta erikoissairaanhoitoon.

”Nopea kuntoutuminen vähentää tulehduskipulääkkeiden käyttöä ja sairauslomia. Kivun kanssa voi palata turvallisesti töihin, kun tietää, ettei mitään ole ”rikki” ja tietää miten kivun kanssa voi toimia.

Työplussassa työfysioterapeuttien suoravastaanottotoiminta on aloitettu keväällä 2018 Kokkolassa ja Pietarsaaressa ensin alaselkäoireisilla ja elokuussa toiminta laajeni koskemaan kaikkia tuki- ja liikuntaelinoireisia kipuasiakkaita. Suoravastaanotolle voi tulla niin akuutin kuin kroonisemmankin kivun takia silloin, kun kipuoire on ajankohtainen.


Kategoriat