• fi
  • sv
Logo

Arkisto

Kategoriat
maaliskuu 18, 2018

Muutoksia tetanus-rokotteen tehostamiseen

Kansallisen rokotusohjelman rokotuksiin tuli muutoksia, kun sosiaali- ja terveysministeriön muutos rokotuksia koskeva asetus tuli voimaan 23.3.2018.

Työikäisten jäykkäkouristusrokotusten, eli tetanustehosteiden, väli pitenee 10 vuodesta 20 vuoteen alle 65-vuotiailla. Vakavia jäykkäkouristustapauksia on ollut vain 1-2 vuodessa, ja sairastuneet ovat olleet puutteellisesti rokotettuja yli 65-vuotiaita. Tutkimuksissa suomalaisilla on ollut korkeat tetanusvasta-ainetasot.

Jotta rokotus muistetaan paremmin, suositellaan sen ottamista 25, 45 ja 65 vuoden iässä. Yli 65-vuotiaiden tulisi edelleen ottaa tehoste 10 vuoden välein.

Ensimmäinen aikuisiän tehoste annetaan vastedes 25-vuotiaille yhdistelmärokotteena, jossa on mukana myös suoja hinkuyskää vastaan (dtap).  Hinkuyskätehosteen sisältävää rokotetta on käytetty viime vuosina puolustusvoimissa alokkailla, ja sen on todettu vähentävän bakteerin yleisyyttä nuorilla aikuisilla. Tämä puolestaan suojaa välillisesi syntyviä vauvoja, joille hinkuyskä voi olla hengenvaarallinen.

Tapaturman sattuessa laitetaan 10 vuoden kuluttua edellisestä rokotteesta tehoste. Jos nyt 25-vuotias on saanut viimeisen 5 vuoden sisällä dtap-rokotteen esim. työn puolesta tai puolustusvoimissa, niin annetaan tämä tehosterokote myöhemmin.


Kategoriat