Tutustu Omakanta-palveluun

Valtakunnallinen Potilastiedon arkisto otetaan Keski-Pohjanmaalla käyttöön julkisessa terveydenhuollossa sekä erikoissairaanhoidossa marraskuussa 2014. Siitä lähtien osa Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa, Kokkolan sosiaali- ja terveyspalveluissa, Peruspalveluliikelaitos Jytassa kirjatutuista potilastiedoista siirtyy automaattisesti valtakunnalliseen, yhtenäiseen potilastietojärjestelmään. Työterveyshuolto Työplus liittyy myöhemmin mukaan järjestelmään.

Voit jo nyt käydä tutustumassa Omakanta-palveluun ja kuittaamassa palvelua koskevan informaation luetuksi. Asiointisi vastaanotolla nopeutuu, kun olet etukäteen käynyt kuittaamassa informaation luetuksi ja asettanut palvelussa potilastietojesi käyttöön liittyvät suostumuksesi ja mahdolliset kieltosi. Kuittauksen voi tehdä myös terveydenhuollossa.

Mikä on Omakanta?

Nettipohjainen Omakanta-palvelu on portti omiin terveystietoihisi ja sähköisiin resepteihisi. Palvelussa voit tarkastella omia sähköisiä reseptejäsi, terveystietojasi (esim. epikriisejä ja laboratoriotuloksia) sekä hallita tietojesi käyttöä.

Omakanta on jokaisen täysi-ikäisen käytössä, jolla on suomalainen henkilöturvatunnus. Palvelusta näkee myös ennen täysi-ikäisyyttä kirjatut sähköiset reseptit ja terveystiedot, mutta vasta sen jälkeen, kun on täyttänyt 18 vuotta. Toistaiseksi vanhemmat eivät näe palvelusta alaikäisten lastensa tietoja. Sen sijaan huoltajat voivat pyytää yhteenvedon alaikäisen lapsensa sähköisistä resepteistä joko apteekista tai terveydenhuollosta.

Terveystietosi näkyvät Omakanta-palvelussa sen jälkeen, kun terveydenhuollossa on alettu tallentaa tietoja Potilastiedon arkistoon.  Vanhoja potilastietoja ei siirretä Potilastiedon arkistoon.  Terveystiedot näkyvät Omakannassa niin kauan, kuin niiden lakisääteinen säilytysaika edellyttää. Palvelusta näet myös tiedot siitä, missä terveydenhuollon yksiköissä potilastietojasi on käsitelty.

Halutessasi tietosi ovat terveydenhuollon käytössä koko Suomessa, asioitpa sitten julkisessa tai yksityisessä terveydenhuollossa. Voit antaa suostumuksen tietojesi käyttöön Omakanta -palvelussa tai terveydenhuollossa. Suostumus on voimassa toistaiseksi ja halutessasi voit perua sen milloin tahansa.

Miten Omakantaan pääsee?

Omakanta on henkilökohtainen palvelu, johon kirjaudutaan osoitteessa www.omakanta.fi pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla (HST-kortti) tai mobiilivarmenteella. Tunnisteilla varmennetaan kirjautujan henkilöllisyys.

Omia verkkopankkitunnuksia, HST-korttia tai mobiilivarmennetta ei saa antaa toisen henkilön käyttöön, eikä tunnistautumiseen saa käyttää toisen henkilön tunnuksia. Mikäli käytät jonkun toisen kanssa yhteisiä pankkitunnuksia, ota yhteyttä pankkiisi omien tunnusten saamiseksi.

Tutustu myös Omakannan verkkokouluun!